Köp Eko Raw Bipollen Online – 250g | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Bipollen RB Svenskt  RAW 250g i gruppen Livsmedel / Biprodukter hos Råvarubutiken (605134)
Bipollen RB Svenskt  RAW 250g
Bipollen RB Svenskt  RAW 250g

Bipollen RB Svenskt RAW 250g

Bipollen är en av naturens mest kraftfulla livsmedel, från svenska bin dessutom.
Artnr: 605134
Kiviks Lilla Råa
219:- / 175:-
Antal: 

Kampanjvara

Kampanjstopp:
2022-05-22, 23:59
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Bipollen är en av naturens mest kraftfulla livsmedel - och dessutom fantastiskt gott och mycket vackert. Man bedömer att honungsbinas insamlade pollen innehåller i princip alla de enzymer och coenzymer som kroppen behöver, och dessutom i en perfekt balans.

Vad är bipollen?

Bipollen är egentligen klumpar av hanfröer och nektar från de växter som blivit besökta av biet. Bipollen innehåller ett fantastiskt spektrum av näringsämnen. Förutom 22 olika aminosyror påträffas i pollenet också de flesta vitaminer, många enzymer och flavonoider, och åtskilliga mineraler.

Svenskt bipollen från skogar och ängsmarker

Sverige producerar cirka 800–900 kg bipollen per år i jämföresle med Spanien som skördar runt 200 ton. Majoriteten av de svenska biodlarna är småskaliga och bedriver sin verksamhet som en bisyssla. Därför har det varit svårt att kontinuerligt kunna erbjuda svenskt bipollen. Nu har ett tiotal biodlare gått ihop i en ideell förening som tillsammans får en större kapacitet. De sköter sina bisamhällen efter ekologiska principer även om de inte är KRAV-anslutna, och använder t ex myrsyra i stället för kemikalieremsa för att bekämpa varroaviruset. Bina, som är av Apis mellifera ligustica och Buckfast flyger i skogar och över ängs- och betesmarker. Pollensäsongen börjar i princip med maskros i maj och slutar med ljung i september/oktober. Däremellan är det bland annat vitklöver, rallarros, lönn, kastanj, lind, lingon, blåbär, brakved, fetknopp, baktimjan …


Insamling av bipollen

Bina transporterar bipollen i fickor på benen till bikupan. I kupan samlas bipollenet in genom att bina passerar genom en något trång ingång, där bina skrapar av en del av det insamlade pollenet från sina ben. Bipollenet ramlar då ner i små behållare undertill. Bina tar inte skada av detta och får naturligtvis behålla tillräckligt med pollen själva för att sörja om de sina. 

Våra biodlare tittar sedan till bisamhället och tömmer pollenuppsamlaren var femte dag. Omedelbart efter tömning fryser biodlaren bipollena i 4 dygn i -18C, detta för att döda eventuella amöbor. Därefter torkas vårt bipollen i 1,5 dygn i 38–39°C med bra luftgenomströmning för att sänka fukthalten från ca 30 till 10 procent, vilket förhindrar mögelutveckling.


Näringsinnehåll och hälsofördelar med bipollen

Bipollen har visat sig innehålla en kraftig uppsättning av näringsämnen; ungefär 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler, 22 aminosyror och dess koncentration av vitaminer är högre än i frukt och grönsaker. 

Det är dock väldigt stor skillnad på pollen och pollen. Näringen i ett pollen från äppelblom skiljer sig från näringen i ett pollen från sandlilja. Näringsvärdet skiljer sig därför mycket från gång till gång beroende på vilka blommor bina just då valt att besöka. Blommornas pollen har olika färger så generellt kan man säga att desto större färgrikedom bland bipollenkornen desto bättre näringsvärde (större variation av näringsämnen och mer komplett uppsättning). Vårt svenska bipollen har en bra balans av näringsämnen och består generellt av cirka 40% kolhydrater, 5% fettsyror och 25% proteiner.


Dosering och kontraindikationer:

Bipollen kan dock, hos vissa, ha en lätt laxerande effekt och ge upphov till allergiska reaktioner. Därför rekommenderas det att du börjar med en mindre dos (¼ tesked) för att se hur din kropp reagerar. En daglig dos brukar uppgå till 30 gram, en mängd som inte bör överskridas. Om du är extremt allergisk mot bistick kan detta livsmedel ge en anafylaktisk chock. Annars gäller allmänt förnuft, att introducera nya tillskott sakta. Bipollen kan inledningsvis ge huvudvärk, illamående och hudirritation då det är ett mycket näringsintensivt livsmedel.

För fler tips om bipollen, mer information och inspiration till hur du använder det, se vår board på pinterest om saken:

Bipollen, tips och receptInnehåll: Torkade korn av blompollen.
Rek. dosering: 1–2 tsk/dag. Dosen kan ökas om detta känns okej. 
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Nej
Ursprung:
 Sverige (Brösarp, Österlen)

Näringsvärde* per 100 g:
Kalorier1443 kJ/345 kcal
Protein25,8 g
Kolhydrater42,4 g
- varav sockerarter42 g
Kostfiber12,1 g
Fett8,6 g
- varav mättat2,0 g
- varav enkelomättat0,8 g
- varav fleromättat5,8 g
Betakaroten165 mg
Lutein-Zeaxanthin22 μg

*Detta är ett generellt näringsvärde. Näringsvärdet varierar kraftigt beroende på vilka blommor bina besökt. Ju fler olika sorters blompollen desto mer komplett näringssammansättning.

Klicka här för rekommenderade dagliga intag (RDI)