Bipollen Grekland RB RAW 100g Biprodukter - Livsmedel
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Bipollen Grekland RB RAW 100g i gruppen Livsmedel / Biprodukter hos Råvarubutiken (605132)
Bipollen Grekland RB RAW 100g
Bipollen Grekland RB RAW 100g

Bipollen Grekland RB RAW 100g

Bipollen ifrån Grekland
Artnr: 605132
Råvarubutiken
69:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Bipollen ifrån Grekland

Bipollen är en av naturens mest kraftfulla livsmedel - och dessutom fantastiskt vackert! 

Vad är bipollen?
Bipollen är egentligen klumpar av hanfröer och nektar från de växter som blivit besökta av biet. Bipollen innehåller ett fantastiskt spektrum av näringsämnen. Förutom 22 olika aminosyror påträffas i pollenet också de flesta kända vitaminer, många enzymer och flavonoider, och åtskilliga mineraler.

Insamling av bipollen
Bina transporterar bipollen i fickor på benen till bikupan. I kupan samlas bipollenet in genom att bina passerar genom en något trång ingång, där bina skrapar av en del av det insamlade pollenet från sina ben. Bipollenet ramlar då ner i små behållare undertill. De tar inte skada av detta och får naturligtvis behålla tillräckligt med pollen själva för att sörja om de sina. 

Näringsinnehåll och hälsofördelar med bipollen
Hemligheten bakom bipollen är just att det innehåller en riktig cocktail av näringsämnen; ungefär 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler, och 22 aminosyror. Dess koncentration av vitaminer är i många fall högre än i frukt och grönsaker. 

Bipollen har en bra balans av näringsämnen och består av cirka 40% kolhydrater, 5% fettsyror och 25% proteiner (cirka 4 ggr mer protein än i kött).

Behöver jag bipollen?
För den som äter dåligt, stressar mycket eller behöver återhämta sig, kan bipollen vara ett värdefullt tillskott.

Dosering och kontraindikationer:
Bipollen kan hos vissa ha en lätt laxerande effekt och ge upphov till allergiska reaktioner. Därför rekommenderas det att du börjar med en mindre dos (¼ tesked) för att se hur din kropp reagerar. En daglig dos brukar uppgå till 30 gram, en mängd som inte bör överskridas. Om du är extremt allergisk mot bistick kan detta livsmedel ge en anafylaktisk chock. Annars gäller allmänt förnuft, att introducera nya tillskott sakta. Bipollen kan inledningsvis ge huvudvärk, illamående och hudirritation då det är ett mycket näringsintensivt livsmedel.

Innehåll: Torkade korn av blompollen.
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Nej
Ursprung: Grekland
Rek. dosering: 1–2 tsk/dag. Dosen kan ökas om detta känns okej.

Näringsvärde* per 100 g:
Kalorier1443 kJ/345 kcal
Protein25,8 g
Kolhydrater42,4 g
- varav sockerarter42 g
Kostfiber12,1 g
Fett8,6 g
- varav mättat2,0 g
- varav enkelomättat0,8 g
- varav fleromättat5,8 g
Betakaroten165 mg
Lutein-Zeaxanthin22 μg

*Detta är ett generellt näringsvärde. Näringsvärdet varierar kraftigt beroende på vilka blommor bina besökt. Ju fler olika sorters blompollen desto mer komplett näringssammansättning.