Har du ätit mycket syrabildande mat eller druckit kaffe? Alkalisera kroppen med baobab.
Utvinning och historia
Baobabträdet kallas “livets träd” i stora delar av Afrika och har sedan flera sekler tillbaka använts mot feber, malaria, magsjukdomar och c-vitaminbrist. I Senegal och Madagaskar är baobabträdet nationalträd och syns bland annat på frimärken.
Baobabträd kan bli över 1000 år gamla (det äldsta är i dag 1275 år) och växer inte längre enbart i Afrika utan även i länder som Indien och Australien. Pulvret utvinns ur Baobabträdets kokosnötsliknande frukter som torkas i låg temperatur innan de mals ner till pulver. Anledningen till att det tagit lång tid för pulvet att nå den västerländska marknaden är att trädet framför allt växer i mindre ekonomiskt slagkraftiga länder såsom Zimbabwe.
Användning och recept
Till skillnad från vissa andra superfoods smakar baobabpulver riktigt gott och passar därför utmärkt som ingrediens i smoothies eller valfri fruktdrink. Det fungerar även bra att tillsätta i en pannkakssmet eller muffins, om man vill göra efterrätten lite hälsosammare. Eller så strör man helt enkelt på pulvret i müslin eller ovanpå glasskulor – det blir båda nyttigare och godare!