Baobabträdet växer i stora delar av Afrika och i Asien och kan bli flera tusen år gammalt. Det ljusa baobabpulvret kommer från frukterna som separerats från kärnorna. Baobabträdets frukter har torkats skonsamt och malts till ett välsmakande pulver som förgyller både bakverk och smoothies.
Baobab, en superfrukt!
Baobab (Adansonia digitata) kan på alla sätt kallas en riktig superfrukt eftersom den innehåller fibrer, C-vitamin, riboflavin (B2), niacin (B3), och viktiga mineraler som järn, kalium, kalcium och magnesium.
Den är också hela sex gånger så rik på C-vitamin som apelsiner.
Användning av baobabpulvret
Pulvret har en lätt exotisk söt smak, som påminner om kola och det har en mängd olika användningsområden. Till exempel kan det enkelt blandas i yoghurt, saft, juice, mjölk, vatten, te, lemonader och liknande.
Det går utmärkt att använda även i matlagning, som bindemedel i såser och till efterrätter.
För fler tips om hur du använder baobab och mer information om hur bra det är, se vår fina pinterestboard:
Baobab, tips och recept
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifierad: EU-ekologisk
Ursprung: Kenya
Näringsvärde per 100 g
Energi | 1087kJ/260 kcal | |
Kolhydrater | 85,2 g | |
– varav fiber | 72,7 g | |
Protein | 2,1 g | |
Fett | 0,1 g | |
Vitamin C | 440 mg | 550%* |
Vitamin A | 200 µg | 25%* |
Tiamin (B1) | 0,04 mg | 4%* |
Riboflavin (B2) | 0,06 mg | 4%* |
Vitamin B6 | 2,13 mg | 152%* |
Vitamin PP | 2,16 mg | |
Kalcium | 250 mg | 31%* |
Fosfor | 210 mg | 30%* |
Järn | 7 mg | 50%* |
Kalium | 2,7 g | 135%* |
Natrium | 1,86 mg | |
Magnesium | 75 mg | 20%* |
Zink | 0,8 mg | 8%* |
Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)
Hur man gör pannkakor med baobabpulver :-)