Ashwagandha (Withania somnifera) är en ört som räknas till en av de viktigaste örterna inom ayurveda. Den indiska läkekonsten förespråkar tre olika kroppstyper (vata, pitta och kapha) som är olika i sina behov av rörelse, aktivitet, sömn och mat. God hälsa innebär att känna sin kroppstyp och ta hänsyn till den. Örten är släkt med tomaten och det är oftast roten som används och den innehåller alkaloider, koline, fettsyror och sockerarter.
OBS: Botaniska säkerhetsföreskrifter menar att ashwagandha kan vara abortframkallande och örten ska således helt undvikas av gravida. Är du gravid, ammande eller tar läkemedel bör du konsultera en läkare innan du använder örter.
För mer information samt tips och recept där ashwagandha används, kolla in vår board på pinterest:
Ashwagandha, tips och information
Innehåll: Pulver av rotdelar från Ashwagandha (Withania somnifera)
Raw food-kvalitet: Nej
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung: Indien
Rek. dosering: 1 tsk om dagen. Bör inte användas kontinuerligt under långa perioder, snarare i tider av påfrestning.
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde | 1159 kJ/277 kcal |
Protein | 3,7 g |
Fett | 0,3 g |
- varav mättat | 0,1 g |
Kolhydrater | 46,9 g |
- varav sockerarter | 10,7 g |
Kostfiber | 36 g |
Natrium | 247 mg |
Recept på chokladdryck med ashwagandha
– 1 tsk ashwagandha
– 3 msk kakao
– 1-3 tsk socker
– 1/2 tsk kanel
– ev. en nypa chilipulver/cayennepeppar
– 4 dl mjölk, gärna ris- eller komjölk
Blanda först de torra ingredienserna, värm hälften av mjölken på låg värme och tillsätt pulvret - vispa och fyll på med mjölk till önskad konsistens uppnås.
En liten produktgenomgång: