Aprikoskärnor, bittra, raw & eko, 500g Nötter & Fröer - Rawfoo
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Aprikoskärnor bittra raw&eko 500g i gruppen Superfood / Fröer hos Råvarubutiken (101193)
Aprikoskärnor bittra raw&eko 500g
Aprikoskärnor bittra raw&eko 500g
Aprikoskärnor bittra raw&eko 500g

Aprikoskärnor bittra raw&eko 500g

Aprikoskärnor - gör din egen marsipan!
Artnr: 101193
Råvarubutiken
119:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Våra ekologiska aprikoskärnor håller råkostkvalitet och har därför behållit sitt fulla näringsvärde. Precis som många andra nötter är bittra aprikoskärnor mycket näringstäta, men framför allt innehåller aprikoskärnorna mycket amygdalin.

Amygdalin finns i åtskilliga livsmedel, men de som är särskilt rika på amygdalin har till stor del försvunnit från den västerländska kosten.

Hemgjord marsipan
Vissa äter aprikoskärnor rakt ur påsen, men eftersom de har en stark och bitter smak är det vanligast att äta dem till annan mat, t ex nerrivna i smoothie, müsli eller soppa. Eller varför inte göra din egen marsipan?

Ingredienser:
3 dl mandlar (råkostkvalitet)
2 tsk rivna aprikoskärnor
5 dl kokossocker
3 st äggvitor

Mixa mandlar, rivna aprikoskärnor och kokossocker i en köksmixer tills det blir en slät massa och lägg över i en bunke. Ta i äggvitorna för hand, en och en, och knåda in dem i massan tills den är så len som möjligt. Nu kan du rulla marsipanen till den form du önskar. Låt vila i kylen minst några timmar innan användning.

OBS! Dosering och förvaring

Ät inte för många aprikoskärnor! Amygdalinet kan utveckla vätecyanid efter förtäring. Rekommenderad dos är 2 st/dag. Får du för många i dig kan det orsaka illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.

Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!


Innehåll: Bittra aprikoskärnor (Prunus armeniaca).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologiska: Ja, EU-ekologiskt
Dosering: Max 2 st/dag
Ursprung: Turkiet/Pakistan

Varning: Överskrid ej maxdos på 2 kärnor per dag. Se till att förvara produkten utom räckhåll för barn. Aprikoskärnor är lika mandlar och utseendet kan förväxlas!


Näringsvärde per 100 g:
Energivärde2588 kJ/624 kcal
Protein26 g
Kolhydrater14 g
Fett52 g
- varav mättat4,4 g
- varav omättat30 g
- varav fleromättat15 g
Kostfiber0,8 g
Natrium4,8 mg
Kalcium27 mg3%*
Kalium611 mg31%*
Fosfor518 mg74%*
Järn9,4 mg67%*
Magnesium239 mg64%*
Zink4,3 mg43%*
Vitamin C5,1 mg6%*
Vitamin E20 mg167%*
*Rekommenderade dagliga intag (RDI)

Klicka här för mer specifika rekommenderade dagliga intag (RDI)


Pestorecept med aprikoskärnor: