Amarant - Köp Ekologisk Amarant Online – 2kg | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Amarantfrö Raw&Eko 2kg i gruppen Storpack / Mjöl & Gryn hos Råvarubutiken (1970x2)
Amarantfrö Raw&Eko 2kg
Amarantfrö Raw&Eko 2kg

Amarantfrö Raw&Eko 2kg

Miniatyrfröet med stort innehåll av proteiner! Var aztekernas baslivsmedel innan spanjorernas ankomst.Ekol
Artnr: 1970x2
Mother Earth
129:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Ekologisk amarant 2kg - glutenfri, proteinrik och med många användningsområden!

  • I korthet
  • Ekologiskt, glutenfritt, veganskt
  • Amarant är rik på protein och innehåller aminosyran lysin (viktig för muskeltillväxt)
  • Rik på vitaminer och mineraler (i synnerhet mangan)
  • Lättsmält för kroppen
  • Producerad under rättvisa förhållanden i kooperativ

Amarant och dess historia

Amaranten har sitt ursprung i Centralamerika och de tropiska delarna av Sydamerika och var för urbefolkningen Aztekerna det sannolikt viktigaste livsmedlet. Man uppskattar att ungefär 80% av deras kaloriintag kom från amaranten, fram tills spanjorernas ankomst, då odlingen förbjöds. Men den var inte bara ett baslivsmedel för Aztekerna, amaranten hade också en viktig roll i tillagandet av rituella drycker och rätter. Ett sätt att använda amaranten, som lever kvar än idag, är att rosta eller poppa fröna och blanda dem med honung eller melass. Denna blandning formas sedan till kakor som stelnar. Idag odlas amarant ännu inte i någon jämförelsevis stor skala, men länder såsom Mexico, Guatemala och Peru står för den största andelen av odlingen.

Näringsinnehållet hos amaranten

Amaranten har bland annat ett högt proteininnehåll (14% i okokt, 9% i kokt), och innehåller aminosyran lysin som inte finns i många andra liknande grödor. Fröet har också ett bra innehåll av mineraler, och innehåller en imponerande mängd av mineralen mangan, som är viktig för metabolismen och för antioxidantsystemet.   

Hur använder jag amarant?

Amarant kan tillagas på flera olika sätt. Den kan kokas och blandas ned i en sallad, soppa eller gryta. Du kan koka den till en gröt och blanda ned frukter, chiafrön, solrosfrön och liknande. Eller laga till den och ha den som ett separat tillbehör till maten, som ris eller potatis. En unik egenskap med amaranten är att den också går att "poppa", som popcorn. Du kan kanske inte äta den som popcorn eftersom fröna är så små, men dessa kan användas till att göra bars eller som i Centralamerika, göra amarantkakorna alegría med honung eller melass.


Innehåll: Amarantfrö
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung: Peru



Näringsinformation per 100 g råa amarantfrön:

Energivärde:1554 kJ / 371 kcal
Protein:14 g
Fett:7 g
Kolhydrater58 g
- varav sockerarter:2 g
Kostfiber:7 g
Järn:7,6 mg (54% av RI)
Magnesium:248 mg (66% av RI)
Mangan:3,33 mg (166% av RI)