Köp Eko Raw Agavesirap Ljus Online – 500ml | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Agavesirap eko 500ml (660g) ljus i gruppen Handla efter fokus / [ Bakning ] hos Råvarubutiken (303004)
Agavesirap eko 500ml (660g) ljus
Agavesirap eko 500ml (660g) ljus

Agavesirap eko 500ml (660g) ljus

Agavesirap - GI-sirapen som är sötare än honung!
Artnr: 303004
Råvarubutiken
129:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Söt, len och ljus agavesirap

Agavesirap, som också är känd som agavenektar, är ett sötningsmedel från olika arter av den mexikanska agaveväxten, en stor vidväxt kaktusliknande liljeväxt. Det finns till och med över 100 arter av växten, i olika färger och storlek. Agaven är en suckulent växtart, och själva agaveplantan blir mycket stor. De tjocka bladen kan bli upp till två meter långa, och plantan blommar sedan med imponerande blomsterstänglar som kan bli upp till tio meter höga. Blomningen sker först efter åtskilliga år och plantan dör dessvärre efter blomningen.


Hur produceras agavesirap?

Sirapen produceras framförallt i Mexiko, där blad från plantan tas då plantan uppnått en ålder av sju till tio år. Ur agavestammen pressas sedan agavejuice, som filtreras och upphettas, och då omvandlas dess polysackarider till monosakarider (enkla sockerarter). Sedan koncentreras den till flytande sirap, och den finns såväl i en ljus som en mörk form, färgen beror på hur mycket den har pressats. Den är 40–60 procent sötare än vanligt socker och den kallas också GI-sirap eftersom den ofta används vid GI-matlagning och den har lågt GI, lägre än 39. 

Ljus och mörk agave?

Den ljusa agavesirapen har hanterats på en lägre temperatur (ca 50°C) än sin mörka motsvarighet, och är mer noggrant filtrerad. Den har en mild, rund och lätt smak som inte riskerar att "ta över" det den används till.

Hur fungerar agavesirap som sötningsmedel?

I form av sirap är agaven sötare än honung och den är till konsistensen mer lättflytande och tunnare än honung, men kan användas på precis samma sätt. Den kan användas i matlagning eller som sötningsmedel i såväl varma som kalla drycker som smoothies, te, och iste. Prova med att ersätta det vita sockret med en tesked agavesirap i kaffet. Den kan även ersätta socker i till exempel vid bakning och då räcker det med att ta en tredjedel av mängden socker som står i receptet, eftersom agavesirapen är sötare än vanligt socker.

Agave och hälsan?

Agave är inte nödvändigtvis den mest hälsosamma sötningen som finns. Både honung, stevia, yaconsirap och kokossocker anses som hälsosammare. Faktum är att det debbateras hur hälsosamt agave är. Vi tar inte ställning i frågan utan tänker att man förhoppningsvis inte använder sig av agave som enda sötningsmedel.

Klicka här för att ladda ner en intressant rapport från chokladtillverkarna Conscious Chocolate angående agaven och diskussionen om dess hälsofördelar!

Medan Joseph Mercola säger så här.

För fler tips om agave bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om agave: 
Agavesirap, tips och recept



Innehåll: 100% ljus agavesirap (Agave americana)
Raw food-kvalitet: Nej  (etiketten som syns på bilden är feltryckt, produkten är inte helt rå utan uppvärmd till över 50 grader vid hanteringen)
Ekologisk: EU-ekologisk
Ursprung: Mexiko
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde:1197 kJ/286 kcal
Protein:0 g
Fett:0 g
Kolhydrater:76 g
- varav sockerarter:76 g
- varav kostfiber:0 g

Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)



Recept på "Bovete à la malta"

Ingredienser:
• 2 dl helt, skalat bovete
• 1,5 dl cashewnötter
• 1 dl vatten
• 2 msk agavesirap, lönnsirap eller honung
• 1 kryddmått äkta vaniljpulver
• 2 clementiner eller en apelsin

Gör så här:
1. Blötlägg bovete och cashewnötter över natten.
2. Häll av och skölj bovetet noga och låt det rinna av ordentligt i en sil.
3. Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna.
4. Mixa cashewnötterna, agavesirapen, vaniljen och vattnet i en mixer.
5. Blanda cashewgrädden med bovetet i en skål och skär apelsin eller clementin i småbitar och blanda ner.

Receptet är hämtat från www.rawfoodrecept.com

Och så en liten kort introduktionsvideo till blå agave, som vi säljer. Inte inspelad på vårt café, eller ens i närheten ;-)