Råvarubutiken
Din sida
  
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X

Agavesirap

Agavesirap från Råvarubutiken

Sirap från den mexikanska agaveväxten

Agavesirap är ett naturligt sötningsmedel som kan användas i bröddegar, smoothies, kaffe, te, till pannkakor och mycket mer. Tack vare sin flytande form är agave behändigt att använda vid alla tillfällen där en gnutta sötma gör sig väl. En bra utgångspunkt för experimentering är att använda den på samma sätt som honung.

Ursprunget till den söta vätskan är en kaktusliknande liljeväxt som finns mest i Mexiko. Bladen kan bli två meter långa och blomstänglarna sträcker sig tio meter upp i luften. Juice pressas ur stammen när plantan är mellan sju och tio år gammal på ett sätt som bevarar naturliga enzymer och näringsämnen. Juicen filtreras och upphettas sedan till sirap.

Konsistensen påminner om flytande honung och smaken är sötare än socker. När du ersätter socker med agave i bakning och matlagning kan du minska till en tredjedel av mängden som står i receptet. För dig som har glykemiskt index i åtanke är agave intressant. Den kallas även GI-sirap eftersom den har så lågt GI-värde.

Fruktosmängd och beredningstemperatur bestämmer om agavesirapen blir ljus eller mörk. Du kan räkna med att mörk sirap är mindre filtrerad och därför innehåller mer mineraler och fibrer. Ljus agave har en mildare och mer neutral smak som ger sötma utan någon annan smak. Ett mörkare alternativ med stark smak passar bättre på pannkakor och våfflor.

Beställ din naturliga sockerkick från oss! Hos oss hittar du ljus, mörk och raw agavesirap. Vi bjuder på frakten när du handlar för mer än 500 kronor.

Agavesirap, eko, 500ml (660g) ljus
Agavesirap - GI-sirapen som är sötare än honung!
129:-
Agavesirap, eko, 500ml (660g) mörk
Agavesirap - GI-sirapen som är sötare än honung!
129:-