Acerolapulver, frystorkat, raw & eko, 75g Bärpulver - Livsmede
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Acerolapulver frystorkat raw&eko 75g i gruppen Superfood / Superpulver hos Råvarubutiken (1308)
Acerolapulver frystorkat raw&eko 75g
Acerolapulver frystorkat raw&eko 75g
Acerolapulver frystorkat raw&eko 75g

Acerolapulver frystorkat raw&eko 75g

Acerola är körsbärets rika kusin C-vitamin från Latinamerika.
Artnr: 1308
Kiviks Lilla Råa
195:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Acerolasalsa på färska bär.Acerola - C-vitaminbomb från Sydamerika

Acerola (Malpighia emarginata) är en snabbväxande buske eller litet träd med små rosa och vita blommor. Lingvister menar att acerola ursprungligen kommer från Yucatánhalvön i södra Mexiko, men som numer växer i de flesta subtropiska områdena värden över. Bland annat odlas i södra Texas, Florida, Karibien, Sydostasien och Kina, med Brasilien som största producent.

Extremt C-vitaminrik

De extremt C-vitaminrika frukterna, som liknar körsbär, blir klarröda och 1–2 cm stora när de är mogna. Acerola är faktiskt en av de rikaste källorna till C-vitamin som finns, nästan i klass med camu camu. Färska acerolabär kan innehålla hela 1–4,5% C-vitamin, vilket kan jämföras med en vanlig apelsin som enbart innehåller 0,5%. Ofta plockas acerolabär när de fortfarande är gröna, helt enkelt för att de då innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin jämfört med när de är fullmogna.

Acerola är inte bara rikt på C-vitamin. Bäret innehåller även mycket antioxidanter, järn, kalcium, betakaroten och fosfor. Acerolajuice är lika populärt i Brasilien som apelsinjuice i Sverige.

Acerolapulver kan användas som naturligt C-vitamintillskott. Lös upp det i ljummet vatten, strö det på filen eller ta några skedar i din smoothie.

Obs! Enligt en studie 2002 kan acerola orsaka en allergisk reaktion hos folk som även är allergiska mot latex. Det finns också rapporter om att bladen från busken eller trädet kan irritera vissa.

Under fliken ″Mer information″ finns ett salsarecept och litet filmklipp om acerola.



Innehåll: Frystorkade och pulveriserade acerolabär (Malpighia emarginata).

Raw food-kvalitet: Ja
Ekologiskt: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Brasilien


Näringsvärde per 100 g:

Energivärde1443 kJ/345 kcal
Kolhydrater87 g
- varav kostfiber8,2 g
- varav sockerarter31 g
Protein7,6 g
Fett0 g
Kolesterol0 mg
Natrium18 mg
Järn1,66 mg12%*
Kalcium80 mg10%*
Vitamin A1,88 µg0,2%*
Vitamin C1000 mg1250%*
* % av RDI (rek. dagligt intag)

Till 100 gram acerolapulver går det åt ca 700 gram färska acerolabär.

Klicka här för rekommenderade dagliga intag (RDI)


Salsadip pimpad med acerola

Supernyttig salsa att dippa i på kvällskvisten. Lika god till mat som till chips.

Ingredienser:

2 st solmogna tomater
½ dl acerolapulver
3 st kryddpepparkorn
2 msk hackad färsk koriander
4 vitlöksklyftor
½ habanero (eller annan chili)
4 msk olivolja
1 pressad lime
En nypa salt och svartpeppar

 

Finhacka koriandern, habaneron och tomaterna och lägg i en skål. Pressa vitlöksklyftorna och krossa kryddpepparfröna i en mortel. Häll i olivoljan och saften från den pressade limen. Strö slutligen över en nypa salt och rör om ordentligt. Skulle du har tillgång till färska acerolabär så prova att byta ut tomaterna och acerolapulvret mot 3,5 dl färska bär.




Här är ett litet klipp från en brasiliansk acerolaodling.