Carobpulver, raw & eko, 200g i gruppen Rawfood & Superfood / Kakaoprodukter hos Råvarubutiken (303121)


Betyg på Carobpulver, raw & eko, 200g i gruppen Rawfood & Superfood / Kakaoprodukter hos Råvarubutiken
Kiviks Lilla Råa

Carobpulver, raw & eko, 200g

Art. nr:
303121

Fraktfritt vid best. över 500:-

60:-
Delbetalning från 50:-/mån
Jmf. pris: 300:-/kg

Antal: 

Kolasmak men nyttigt på samma gång?

Vad är carob?

Runt Medelhavet växer Johannesbrödträdet och ur dess frön utvinns carob. Carobträdet odlas i många delar av södra Europa, och trädets fröskidor maler man och torkar för att få ett i smaken kolaaktigt mjöl som många använder som ett sött substitut till kakao. Innan sockerrör och -betor fanns tillgängliga i Europa var caroben vida använt som ett sötningsmedel.

Växten klassas som en baljväxt och dess frukt liknar en sockerärta och det är den som mals ner till ett pulver som blir carobpulver. Carobpulver påminner på alla sätt och vis om kakao, men skillnaden är att det är så gott som fettfritt, det innehåller inget koffein och det sägs motverka sötsug och balansera blodsockret.

Carob istället för choklad?

Som ersättning för choklad används 2 matskedar carob i stället för 30 g choklad. Det kan även användas som bindemedel i soppor, krämer och såser och då används 0,5 teskedar carob per 0,5 dl kall vätska alternativt 1 dl kokande vätska.

Eftersom den är naturligt söt, krävs det mindre sötningsmedel när man använder den i recept. Den har också en tredjedel mindre kalorier än vanlig choklad.

Den kan användas i allehanda bakverk, godis och då får man ett lättare alternativ med endast 2 % fett i jämförelse med kakaons 52 %.

Har carob några hälsofördelar?

Carob har många fördelar, inte minst för att den är väldigt näringsrik. Den innehåller A-vitamin, B1, B2, kalium, kalcium, koppar, magnesium, järn, mangan och nickel. Den innehåller även hela 8 % protein och en hel del fibrer, som är bra för magen.

Carob mot förstoppning och diarré

Växten har sedan urminnes tider används som näring och inom naturmedicinen används carob för att reglera tarmen och den kan användas vid både förstoppning och diarré.

Då kan man ta 1-3 msk upplöst i vatten per dag. Carob sägs också stärka skelettet och förebygga benskörhet, eftersom den innehåller så mycket kalcium. Carobpulver kan vara för dig som vill leva sunt, men ändå inte vill ge avkall på livets goda.

För fler tips om carob, information och recept, besök vår anslagstavla på pinterest:

Carob, tips och recept
Innehåll: Torkade och puvriserade fröskidor från carobträdet (Ceratonia siliqua).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Spanien


Grundläggande näringsinformation:
per 100 gram carobpulver
Energivärde:929 kJ/222 kcal
Protein:5 gram
Fett:1 gram
Kolhydrater:89 gram
- varav sockerarter:49 gram
- varav kostfiber:40 gram
Kalcium:348 mg (44% av RDI)