Agavesirap, eko, 500ml (675g), mörk i gruppen Rawfood & Superfood / Frukt & Sötning hos Råvarubutiken (303003)
Agavesirap, eko, 500ml (675g), mörk
Agavesirap, eko, 500ml (675g), mörk


Betyg på Agavesirap, eko, 500ml (675g), mörk i gruppen Rawfood & Superfood / Frukt & Sötning hos Råvarubutiken
Råvarubutiken

Agavesirap, eko, 500ml (675g), mörk

Art. nr:
303003

Fraktfritt vid best. över 500:-

159:- / 129:-
Jämf. pris (ord.): fr.290:-/kg


Vad är agavesirap?

Agavesirap, som också är känd som agavenektar, är ett sötningsmedel från olika arter av den mexikanska agaveväxten, en stor vidväxt kaktusliknande liljeväxt. Det finns till och med över 100 arter av växten, i olika färger och storlek. Agaven är en suckulent växtart, och själva agaveplantan blir mycket stor. De tjocka bladen kan bli upp till två meter långa, och plantan blommar sedan med imponerande blomsterstänglar som kan bli upp till tio meter höga. Blomningen sker först efter åtskilliga år och plantan dör dessvärre efter blomningen.

Hur produceras agavesirap? ?

Sirapen produceras framförallt i Mexiko, där blad från plantan tas då plantan uppnått en ålder av sju till tio år. Ur agavestammen pressas sedan agavejuice, som filtreras och upphettas, och då omvandlas dess polysackarider till monosakarider (enkla sockerarter). Sedan koncentreras den till flytande sirap, och den finns såväl i en ljus som en mörk form, färgen beror på hur mycket den har pressats. Den är 40–60 procent sötare än vanligt socker och den kallas också GI-sirap eftersom den ofta används vid GI-matlagning och den har lågt GI, lägre än 39. 

Ljus och mörk agave?

Den mörka agavesirapen hanteras på en högre temperatur (65°C) än den ljusa, för att bryta ned mer av de komplexa sockerarterna, och den är också mindre filtrerad och har således ett högre innehåll av mineraler och fibrer. Den har en rund distinkt smak med karamelltoner.

Hur fungerar agavesirap som sötningsmedel?

I form av sirap är agaven sötare än honung och den är till konsistensen mer lättflytande och tunnare än honung, men kan användas på precis samma sätt. Den kan användas i matlagning eller som sötningsmedel i såväl varma som kalla drycker som smoothies, te, och iste. Prova med att ersätta det vita sockret med en tesked agavesirap i kaffet. Den kan även ersätta socker i till exempel vid bakning och då räcker det med att ta en tredjedel av mängden socker som står i receptet, eftersom agavesirapen är sötare än vanligt socker.

Agave och hälsan?

Agave är inte nödvändigtvis den mest hälsosamma sötningen som finns. Både honung, stevia, yaconsirap och kokossocker anses som hälsosammare. Faktum är att det debbateras hur hälsosamt agave är. Vi tar inte ställning i frågan utan tänker att man förhoppningsvis inte använder sig av agave som enda sötningsmedel.

Klicka här för att ladda ner en intressant rapport från råchokladtillverkarna Conscious Chocolate angående agaven och diskussionen om dess hälsofördelar!

Medan Joseph Mercola säger så här.

För fler tips om agave bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om agave: 
Agavesirap, tips och recept
Innehåll: 100% mörk agavesirap (Agave americana)
Raw food-kvalitet: Nej (etiketten som syns på bilden är feltryckt, produkten är inte helt rå utan uppvärmd till över 50 grader vid hanteringen)
Ekologisk: EU-ekologisk
Ursprung: Mexiko
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde:1122 kJ/268 kcal
Protein:0 g
Fett:0 g
Kolhydrater:71 g
- varav sockerarter:71 g
Kostfiber5 g

Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)

Relaterade produkter

Kokossocker, eko 500 g
1-1 st2-2 st3-5 st6+
125:-/st109:-/st 102:-/st 95:-/st