Agavesirap, raw & eko, 500 ml (675 g), mörk i gruppen Rawfood & Superfood / Frukt & Sötning hos Råvarubutiken (303003)


Betyg på Agavesirap, raw & eko, 500 ml (675 g), mörk i gruppen Rawfood & Superfood / Frukt & Sötning hos Råvarubutiken
Kiviks Lilla Råa

Agavesirap, raw & eko, 500 ml (675 g), mörk

Art. nr:
303003

Fraktfritt vid best. över 500:-

159:-
Delbetalning från 50:-/mån
Jmf. pris: 318:-/L

Antal: 

Vad är agavesirap?

Agavesirap, som också är känd som agavenektar, är ett sötningsmedel från olika arter av den mexikanska Agave, en stor vidväxt kaktusliknande växt. Det finns till och med över 100 arter av växten, i olika färger och storlek. Agaven är en succulent växtart, och själva agaveplantan blir mycket stor. De tjocka bladen kan bli upp till två meter långa, och plantan blommar sedan med imponerande blomsterstänglar (se bild 3) som kan bli upp till 10 meter höga. Blomningen sker först efter åtskilliga år och plantan dör dessvärre efter blomningen.

Hur produceras agavesirap?

Sirapen produceras framförallt i Mexiko, där blad från plantan tas, då plantan uppnått en ålder av sju till tio år. Ur agavestammen (piña) pressas sedan agavejuice, som filtreras och upphettas och då omvandlas dess polysackarider till monosakarider (enkla sockerarter). Sedan koncentreras den till flytande sirap och den finns såväl i en ljus som en mörk form, färgen beror på hur mycket den har pressats. Den är 40 % till 60 % sötare än vanligt socker och den kallas också GI-sirap eftersom den ofta används vid Gi-matlagning och den har såklart lågt GI, >39. Denna råa agavesirap extraheras på enzymatisk väg, utan upphettning, ur juicen från agaveplantans kärna.

Hur fungerar agavesirap som sötningsmedel?

I form av sirap är den sötare än honung och den är till konsistensen mer lättflytande och tunnare än honung, men kan användas på precis samma sätt. Den kan användas i matlagning eller som sötningsmedel i såväl varma som kalla drycker som smoothies, te, och iste. Prova med att ersätta det vita sockret med en tesked Agavesirap i kaffet. Den kan även ersätta socker i till exempel vid bakning och då räcker det med att ta en tredjedel av mängden socker som står i receptet, eftersom den är sötare än vanligt socker.

Agave och hälsan?

Agavesirap har visserligen höga nivåer av järn, kalcium och kalium. Men agave är inte nödvändigtvis den mest hälsosamma sötningen som finns. Både honung, stevia, yacon och kokossocker är hälsoammare. Faktum är att det debateras hur hälsosamt agave är. Vi tar inte ställning i frågan utan tänker att man förhoppningsvis inte använder sig av agave som enda sötningsmedel.

Klicka här för att ladda ner en intressant rapport från råchokladtillverkarna Conscious Chocolate angående agaven och diskussionen om dess hälsofördelar!

Medan Joseph Mercola säger så här.

För fler tips om agave bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om agave: 
Agavesirap, tips och recept
Innehåll: 100% rå agavesirap. Inga tillsatser.
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Mexico
Grundläggande näringsinformation:per 100 gram agavesirap
Energivärde:298 kcal
Protein:0 gram
Fett:0 gram
Kolhydrater:78 gram
...varav sockerarter:66 gram
...varav kostfiber:0 gram